Saturday, July 10, 2010

JENIS - JENIS PENDERAAN
- Penderaan Psikologi dan Emosi


Ugutan, penghinaan, menjatuhkan maruah seseorang boleh membahayakan nilai harga diri dan perasaan serta keupayaan mangsa mengawal kehidupan sendiri.

- Penderaan Fizikal

Memukul, menumbuk, menampar, menggigit, menendang, melukakan, mematahkan tulang, membaling barang dan menggunakan senjata. Menghalang keperluan manusia seperti makan, minum dan tidur juga satu bentuk penderaan fizikal.- Penderaan Seksual


Memaksa melakukan atau melihat sesuatu berbentuk seksual tanpa kemahuan boleh dikategorikan sebagai penderaan seksual.


- Penderaan Sosial


Penderaan berbentuk ini sering berlaku dalam rumah apabila seseorang seperti suami atau isteri sering didorong untuk bergantung kepada pasangan masing-masing dan diasingkan daripada mendapat sokongan luar.


- Penderaan Kewangan

Seorang yang dihalang daripada mencari pekerjaan atau yang tidak dibenarkan untuk membuka akaun bank atau menyimpan wang pendapatannya sendiri sebenarnya menghadapi penderaan daripada aspek kewangan.OLEH : NURSYUHADA BT. ABDULLAH

1995842 comments:

  1. Penggunaan ilustrasi untuk penderaan seksual tidak sesuai dan boleh mengundang persepsi negatif serta memberikan impresi yang salah. Mohon tukar dengan gambar yang lebih sesuai supaya penyampaian lebih berkesan.

    ReplyDelete