Saturday, July 10, 2010

JENIS - JENIS PENDERAAN
- Penderaan Psikologi dan Emosi


Ugutan, penghinaan, menjatuhkan maruah seseorang boleh membahayakan nilai harga diri dan perasaan serta keupayaan mangsa mengawal kehidupan sendiri.

- Penderaan Fizikal

Memukul, menumbuk, menampar, menggigit, menendang, melukakan, mematahkan tulang, membaling barang dan menggunakan senjata. Menghalang keperluan manusia seperti makan, minum dan tidur juga satu bentuk penderaan fizikal.- Penderaan Seksual


Memaksa melakukan atau melihat sesuatu berbentuk seksual tanpa kemahuan boleh dikategorikan sebagai penderaan seksual.


- Penderaan Sosial


Penderaan berbentuk ini sering berlaku dalam rumah apabila seseorang seperti suami atau isteri sering didorong untuk bergantung kepada pasangan masing-masing dan diasingkan daripada mendapat sokongan luar.


- Penderaan Kewangan

Seorang yang dihalang daripada mencari pekerjaan atau yang tidak dibenarkan untuk membuka akaun bank atau menyimpan wang pendapatannya sendiri sebenarnya menghadapi penderaan daripada aspek kewangan.OLEH : NURSYUHADA BT. ABDULLAH

1995843 comments:

  1. Penggunaan ilustrasi untuk penderaan seksual tidak sesuai dan boleh mengundang persepsi negatif serta memberikan impresi yang salah. Mohon tukar dengan gambar yang lebih sesuai supaya penyampaian lebih berkesan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, gambar itu tidak menunjukkan penderaan sexual yang jelas...

      Delete